Welke laptop heb ik nodig?

Ben je opzoek naar een laptop maar weet je niet welke laptop je nodig hebt? In dit blog geven wij jou advies over de beste werklaptops die passend zijn bij jouw behoeftes en werkzaamheden.

Welke type laptop je nodig hebt is afhankelijk van de werkzaamheden die je hebt. Ben je regelmatig bezig met videobellen en online vergaderen? Of moet je juist veel bewerken met zware programma’s? Dan ben je meer op zoek naar een laptop met veel (interne)geheugen. Daarom is er voor jou een lijst gemaakt met laptopspecificaties voor o.a. zakelijke laptops, desktopvervangers en laptops voor onderweg.

Soorten laptops

  • Laptop voor Microsoft365

Voor het gebruik van Microsoft365 kan je vrijwel bij elke type laptop terecht. Toch is het fijn als je er veel gebruik van maakt dat je een laptop aanschaft die voldoende werkgeheugen heeft en bestanden moeiteloos kan versturen. Hiervoor wordt een Intel Core i5 processor geadviseerd. Je wilt namelijk meerdere dingen tegelijk kunnen doen: bestanden versturen, documenten bewerken webbrowsen en online vergaderen. Met de Intel Core i5 heb je een processor die krachtige prestaties levert, zodat je laptop niet trager wordt van alle taken. Om Microsoft365 aan te schaffen moet je een laptop bezitten met minimaal 8GB werkgeheugen.

  • Laptop voor administratief/zakelijk

Voor administratieve werkzaamheden heb je geen extreem dure laptop nodig. Waar je op moet letten is dat je laptop goed beveiligd is i.v.m. vertrouwelijke documenten. Hiervoor is voor Windows, versie 10 of 11 nodig. Deze versies bieden goede beveiliging voor al je bestanden. Voor de processor is een Intel Core i5 een must voor genoeg rekenkracht bij dataverwerking. Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden moet je ook letten op je werkgeheugen. Voor administratief is 8GB RAM-geheugen nodig.

  • Laptop voor het bewerken van foto’s en video’s

Een laptop aanschaffen voor het bewerken van foto’s en video’s vraagt meer geavanceerde opties. Video’s en foto’s bewerken is voor een basislaptop namelijk te zwaar. Kijk daarom voor een laptop met een Intel Core i7 processor en een nvme SSD. Voor het bewerken van foto’s of kleine video’s moet je minimaal 16GB RAM-geheugen hebben. Bewerk jij grote video’s? Dan wordt er zelfs een RAM-geheugen van 32GB aangeraden. Dit komt ook door de zware programma’s die je gebruikt, zoals het pakket van Adobe Creative Cloud. Als je video’s bewerkt is een 4K laptopscherm zeker geen overbodige luxe. Films worden tegenwoordig namelijk vaak in 4K geschoten voor scherper beeld. Voor het redeneren en monteren van video’s is wat extra grafische kracht wel nodig. Kies daarom voor en laptop met een grafische videokaart.

  • Desktopvervangers

Desktopvervangers zijn laptops die wat groter en zwaarder zijn en daarom beter geschikt zijn om desktop (pc) te vervangen. Een desktopvervanger heeft een groot scherm van minimaal 15 inch, maar voor de beste desktopvervangers neem je een scherm van 17 inch of hoger. Desktopvervangers hebben vaak een hogere resolutieschermen zoals 1920×1080 pixels. Voor de processor wordt er vaak een Intel Core i5 of i7 gebruikt.

  • Laptop voor onderweg

Als je veel reist wil je een kleinere en lichte laptop met een scherm van maximaal 14 inch en een gewicht van maximaal 1,5 kilo. Zo heb je een compacte laptop die gemakkelijk in je tas past en overal te gebruiken is. Als je je laptop vaak onderweg gebruikt moet het een lange accuduur van minstens 8 uur hebben. Zo kan je laptop de hele dag mee en ben je niet afhankelijk van stopcontacten.

  • Gebruiksvriendelijke laptop

Wat wordt gezien als een gebruiksvriendelijke laptop verschilt per persoon. Toch zijn er enkele zaken waar je op kan letten als je zoekt naar een gemakkelijke laptop. De meeste laptopgebruikers vinden bijvoorbeeld Windows het meest gangbare besturingssysteem. Het is daarom goed om te kijken of je voor een Windows, Mac of Linux gaat. Als er gekeken wordt naar het formaat van een gebruiksvriendelijke laptop is een 13 of 14 inch een goede keuze. Zo is je laptop niet te groot en zwaar maar is het wel groot genoeg om goed te kunnen lezen. Gebruik je graag een tablet, dan kan je nog kijken voor een laptop met touchscreen (ook wel 2-in-1 genoemd), hierbij kan je de laptop zo omklappen dat je het kan gebruiken als een tablet.

Als je eruit bent welke laptop je wilt en welke laptop je nodig hebt, zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten. Als je bijvoorbeeld een SD-kaart wilt gebruiken, heeft de laptop dan een kaartlezer? Heeft de laptop USB-poorten een internetaansluiting en eventueel een HDMI-aansluiting? Ten slotte zijn er nog beveiligingsmogelijkheden die je wilt hebben,  zoals een gezichtsherkenning, vingerafdruksensor of beveiligingsslot?

Ga voor jezelf bedenken waar je de laptop voor nodig hebt en welke specificaties hiervoor van belang zijn.

Wil je meer weten over de verschillen van laptops? Lees dan onze andere blog over mobiel werken met een laptop.