Waarom mobiel werken met een laptop zo handig is

Laptops zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Laptops zijn tegenwoordig een goede vervanging van de desktopcomputer. Je kan het apparaat overal mee naartoe nemen en kan op die manier overal je werk doen. In dit blog gaan we het uitgebreid hebben over deze veelzijdige computer.  

 

Wanneer kwam de eerste laptop op de markt? 

De eerste laptop dateert uit 1980. Natuurlijk waren de eerste exemplaren een stuk minder gebruiksvriendelijker dan de laptops van nu. Een van de eerste modellen was de Osborne 1, deze woog maar liefst 10 kilo en een scherm van een paar centimeter.  

In 1982 kwam er een iets lichter model op de markt, namelijk de GRiD Compass. Hoewel deze laptop een stuk lichter was had het nog steeds een scherm wat te vergelijken is met de grote van een kleine smartphone. Deze laptop had nogal een hoog prijskaartje waardoor hij niet voor iedereen beschikbaar was. 

 

Wat zijn de voordelen van mobiel werken met een laptop? 

Het gebruik van een laptop heeft verschillende voordelen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:  

  • Een laptop kan je overal mee naartoe nemen. Je bent hierdoor niet gebonden aan een plek. Je kan op deze manier bijvoorbeeld overal werken.  
  • Een laptop is compact. Wanneer je een desktopcomputer hebt neemt deze vaak behoorlijk wat ruimte in beslag en is deze ook prominent aanwezig.  Een laptop is klein en kan je makkelijk opbergen in een la.  
  • Met een laptop heb je alles in een. Waarbij je met een desktopcomputer nog los een beeldscherm, muis en toetsenbord moet aanschaffen is dit bij een laptop niet nodig 

 

Welke laptop past bij mij? 

Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten laptops. Er is voor iedereen wel een passend model. Wat zijn eigenlijk de verschillen? 

Ultraportables: Dit zijn de ultralichte modellen die het meest geschikt zijn om onderweg te werken. Het grootste voordeel van dit soort laptops is dat de accu lang meegaat en dat ze licht van gewicht zijn. Dit zorgt er helaas ook weer voor dat ze wel redelijk aan de prijs zijn. Zit jij veel thuis te werken op je laptop? Dan is deze laptop niet aan te raden.  

De 2 in 1 laptops: Sommige laptops zijn ook te gebruiken als tablet omdat ze een touchscreen hebben. Er bestaan twee soorten bij deze 2 in 1 laptops. Bij de eerste soort heb je een vast toetsenbord dat je weg klapt of wegdraait. Dan heb je ook nog de laptops waarbij je het toetsenbord helemaal los kunt koppelen. Deze soort lijkt het meest op een tablet. Beide soorten zijn vaak redelijk klein en hebben een scherm van rond de 10 tot 14 inch.  

De 2 in 1 laptop is meestal niet heel groot waardoor hij makkelijk is om mee te nemen. Zit het toetsenbord vast aan het beeldscherm? Dan kan je deze qua prestaties best vergelijken met een traditionele laptop.  

Laptops waarbij je het toetsenbord kan loskoppelen zijn over het algemeen minder krachtig. Dit zit hem in het feit dat alle essentiële onderdelen achter het scherm zitten in plaats van onder het toetsenbord. Omdat de ruimte voor deze onderdelen beperkt is hebben deze laptops minder power.  

Lichtgewicht laptops: Ook deze laptop soort is weer in tweeën op te delen. De eerste wil je eigenlijk het liefst vermijden. Namelijk de compacte, goedkope laptop. De meest goedkope lichtgewicht laptop kost je rond de €200/€300 is lichter dan 1,5 kilo en is vaak rond de 11 tot 13 inch. Klinkt eigenlijk allemaal positief, maar deze laptops hebben weinig opslag, een trage processor en amper werkgeheugen. Je kan er dus vrij weinig mee.  

Dan is er nog de “thin & light” laptops. Dit zijn dunne laptops met betere prestaties. Een voorbeeld hiervan is een Microsoft Surface Laptop. De “thin & light” laptops zijn redelijk aan de prijs.  

Desktopvervangers: Desktopvervangers zijn de laptops met een display van rond de 15,4 inch. Ook deze laptops kan je weer opdelen in verschillende categorieën.  

Onder de noemer desktopvervangers vallen ook de gaming laptops. Deze computers hebben een videokaart en processor die voldoende kracht heeft om soepel games te spelen. Het scherm van een gaming laptop heeft meestal ook een hoge verversingssnelheid. Voor een gaming laptop betaal je tussen de €900 en €3000.  

Dan heb je nog de instapmodellen. De prijs van deze laptops ligt meestal tussen de €600 en €800. Deze laptops hebben een werkgeheugen van 4 tot 8GB met 128 tot 512 SSD. Vaak bevatten deze laptop een Intel i3 of i5 processor.  

Als laatste heb je dan nog de laptops die beginnen vanaf €800. Deze hebben minimaal een Intel i5 processor, 256GB SSD en 8GB werkgeheugen. Deze laptops zijn het best geschikt als je gebruik maakt van zwaardere programma’s of vlot wilt werken.  

Goede beveiliging 

Je wil natuurlijk dat alle gegevens op jouw laptop goed beschermd zijn tegen hackers. Wij van Whats-IT kunnen je hiermee helpen. Met goede beveiligingssoftware zorgen we ervoor dat uw gegevens goed beschermd zijn. Kijk op onze website voor meer informatie.  

Hopelijk weet je na het lezen van dit blog wat meer over de verschillende keuzes die je hebt als het gaat om laptops. Heb je nou nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op en we zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.