Hoe werkt een DSL-verbinding?

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Op deze manier wordt internetverbinding gemaakt via een telefoonkabel. Het is dus het verbindingsstuk tussen je modem en het ISRA punt in je bedrijf.

Hoe werkt DSL?

DSL maakt gebruik van andere frequenties dan het oude ISDN, waardoor het in het verleden mogelijk was om tegelijkertijd te internetten en te telefoneren. Voor DSL-verbinding heb je een modem nodig, die ontvangt het signaal via het telefoonnetwerk en zet dit om in een internet signaal. De techniek erachter is dat wij als mens de hoge frequentie signaal niet kunnen horen.

Voordelen en nadelen van DSL

Voordelen:

  • DSL-verbinding is voordeliger dan kabelinternet of glasvezel; het is de goedkoopste internetverbinding.
  • DSL-verbinding is bijna overal beschikbaar in Nederland.
  • Je hebt met DSL keuze uit veel internetproviders.
  • Je kan tegelijkertijd op hetzelfde moment internetten zonder dat dit zware last heeft op de DSL-lijn omdat het een gedeelde aansluiting is.
  • Er zijn ook extra mogelijkheden om je DSL-pakket uit te bereiden, je kunt namelijk een stuk bandbreedte reserveren voor bijvoorbeeld je telefonie, zo heb je nooit haperende gesprekken over VoIP.
  • Als laatste wordt DSL nog gebruikt voor het maken van back-ups, zodat je tijdens een onderhoud alsnog toegang hebt tot het internet.

Nadelen:

  • Internetsnelheid is afhankelijk van de afstand van je kantoor tot de wijkcentrale.
  • Je hebt een gedeelde aansluiting, hierdoor kan de snelheid van je internet beïnvloed worden door de hoeveelheid gebruikers.
  • De snelheid van DSL ligt lager dan glasvezel.
  • Uploaden is veel trager dan het downloaden van bestanden vergeleken met glasvezel.

Soorten DSL-verbindingen

Je hebt verschillende soorten DSL-verbindingen. Waarvan een in 2014 niet meer beschikbaar is, dit is de SDSL-verbinding. Nu hebben we nog veel nieuwere DSL-verbindingen met hogere snelheden.

ADSL2+ is de opvolger van ADSL. Deze heeft als voordeel dat ondanks de verre afstand van de wijkcentrale het alsnog hoge snelheid levert. Het beschikt over een snelheid van 20mbs download en 1mbps upload. Dit is vooral interessant als back-up verbinding.

Vplus(Super Vectoring) is de opvolger van VDSL2 en wordt gebruikt om de gebruikte frequentie te verdubbelen waardoor een downloadsnelheid van 200mbit/s mogelijk is.

VVDSL2 is een verbetering van de nieuwe VVDSL-verbinding. Bij Whats-IT werken we hier graag mee. Het biedt namelijk de mogelijkheid voor een goede back-up verbinding, zonder al te hoge kosten. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geen last meer van haperingen of verliezen van je internet verbinding. De snelheid hiervan is 100mbps download en 30mbps upload.

BVVDSL2 staat voor ‘Bonded Vectored VDSL2’. Normaal heeft een verbinding één koperen lijn paar, waarvan een als reserve dient. Deze verbinding zorgt ervoor dat er twee koperen lijnen gekoppeld worden om de internetsnelheid te verhogen.

Verschil tussen DSL- en glasvezel internet

DSL maakt gebuik van een koperende telefoondraad. Glasvezel internet maakt gebruik van ultradunne glasvezels. Glasvezel ook wel ‘Fiber ‘genoemd is een stuk sneller dan DSL-verbinding, omdat het data via licht overdraagt. Licht kan sneller afstanden afleggen dan elektriciteit. Je hebt met glasvezel dus hogere snelheden en een stabielere internetverbinding. Binnen Fiber heb je twee mogelijkheden; FttB, waarbij je de verbinding en bandbreedte volledig voor jouw bedrijf beschikbaar hebt en GoF, waarbij je de bandbreedte moet delen met andere. Deze vorm beschikt tot een bandbreedte van maximaal 1 gigabit/s. Dit is tevens ook de reden dat glasvezel internet duurder is dan DSL-internet. Lees hier meer over glasvezel.

Wil jij meer weten over DSL? Of wil je weten welke verbinding voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op voor informatie of advies.