Hoe voorkom je een storing en waar ga je heen voor hulp?

Storingen, je hoopt dat je er geen last van krijgt. Maar toch is de kans aanwezig dat een van je systemen je in de steek laat. Het is dan fijn om een storingsdienst achter de hand te hebben. In dit blog leggen we je uit wat je zelf kan doen tegen storingen en vertellen we je iets over onze eigen storingsdienst.

Wat is de grootste oorzaak van IT-storingen?

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op een storing. We zetten een paar veel voorkomende redenen voor je onder elkaar.

  • Een storing kan ontstaan door een menselijke fout. Dingen die verkeerd kunnen gaan en die voor een storing zouden kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld het offline halen van een systeem, een grote typefout of een verkeerde codewijziging. Ook het klikken op een phishing link kan voor veel problemen zorgen.
  • Verkeerde hosting kan ook een reden van storing zijn. Op het moment dat een zware website draait op een server die daar niet voor geschikt is neemt de kans op storing toe. Draait de website op een server die uitgaat van shared hosting deel je de capaciteit met andere. Dit is niet geschikt voor een zware website. Het is beter om voor een VPS (Virtual Private Server) te kiezen.
  • Oude en versleten apparatuur is ook een veel voorkomende reden van verschillende storingen. Er zijn op dit moment nog geen apparaten op de markt die het eeuwige leven hebben. Om storingen voor te zijn is het daarom belangrijk om je apparatuur tijdig te vervangen.
  • Hackers zijn ook grote veroorzakers van IT-storingen. Veel bedrijven zijn al de dupe geweest van bijvoorbeeld ransomware.

Wat kan je zelf doen om een storing te voorkomen?

Er zijn een paar maatregelen die je zelf kan treffen om de kans op een storing zo klein mogelijk te houden. Er is geen garantie dat deze maatregelen elke storing kan voorkomen maar alle kleine beetjes helpen.

  • Het eerste wat je zou kunnen doen is om voor een gedeelte of helemaal met de Cloud te gaan werken. Door met de Cloud te gaan werken heb je overal toegang tot jouw documenten en data. Wanneer er een storing plaatsvindt op kantoor blijft de schade beperkt omdat je niet volledig afhankelijk van het netwerk op locatie.
  • Stel een Recovery Time Objective (RTO) op en bewaak deze goed. Met een Recovery Time Objective geef je de tijd aan die nodig is om hetgeen dat getroffen is door de storing weer up and running te krijgen. Heb je een RTO van twee uur? Dan kan je erop rekenen dat de storing hooguit twee uur effect heeft.
  • Naast een Recovery Time Objective heb je ook een Recovery Point Objective (RPO). Met deze RPO breng je in kaart hoe veel informatie er verloren kan gaan bij een bepaalde storing. Heb je een RPO van twee uur? Dan betekend dat dat alleen alle data die in die twee uur voor de storing verloren gaat.
  • Zorg ervoor dat elke medewerker weet wat er moet gebeuren op het moment er een storing plaats vindt Dit scheelt veel tijd op het moment dat er echt actie ondernomen moet worden.

IT-support door Whats-IT

Het is lastig en het kost veel tijd om alles zelf op te lossen. Whats-IT kan jou hierin ondersteunen. Wij hebben verschillende servicepakketten op het gebied van IT-support. Met deze servicepakketten bieden wij hulp bij een storing voor jouw bedrijf. Denk hierbij aan een helpdesk of storingsdienst. Neem een kijkje op onze site om de verschillende pakketten te bekijken.

Hopelijk weet je na het lezen van dit blog iets meer over storingen en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Mocht je na het lezen toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.